Samen met Okaz kids naar unieke tentoonstelling Verlangen naar Mekka 03-03-2014

Uitsnede-campagnebeeld-9-september

De tentoonstelling

Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Wereldwijd richten gelovigen zich dagelijks met hun gebeden in de richting van de heilige stad. Jaarlijks gaan miljoenen pelgrims op bedevaart. De stad Mekka in Saoedi-Arabië is alleen toegankelijk voor moslims, voor anderen is Mekka alleen bekend van foto’s met stromen pelgrims rondom de heilige ka’ba. Mekka is in onze taal zelfs spreekwoordelijk ingeburgerd als ‘paradijs’ of ‘uitgelezen plaats’ (gebruikt als: Amsterdam is een Mekka voor architectuurliefhebbers).

Mekka is meer onderdeel van onze Nederlandse cultuur en geschiedenis dan we wellicht beseffen. Honderdduizenden inwoners van ons koninkrijk hebben de pelgrimstocht in het verleden gemaakt; vanuit Indonesië, Suriname, Nederland. Mekka en de bedevaart ernaartoe zijn daarmee ook onderdelen van onze geschiedenis en cultuur.

De bedevaart naar Mekka heeft eeuwenlang veel kunstenaars en vorsten geïnspireerd tot het (laten) vervaardigen van schitterende objecten. Samen met het British Museum zijn meer dan 250 unieke stukken bijeen gebracht uit enkele van de beste Islamitische kunstcollecties ter wereld. Met een grote verscheidenheid: van de tiende eeuw tot nu, van Indonesië tot Marokko.

Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft ze? Welke rituelen vervullen ze? Welke beproevingen komen ze tegen, welke loutering ondergaan ze? Welke onvergetelijke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst? Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt in deze tentoonstelling een uniek persoonlijk inzicht geboden in een van de grootste spirituele, culturele en religieuze fenomenen van de wereld.

Bron: Rijksmuseum Volkenkunde